Noodplan

In geval van nood bel je 112!

Als je het gevoel hebt dat er tijdens je vakantie iets staat te gebeuren wat je niet wilt, zoals uithuwelijking of achterlating, bereid je dan goed voor. Voor de meeste jongeren komt dit namelijk als een verrassing. Ook ouders kunnen zich soms geen raad weten door een plotseling huwelijksaanzoek of onder druk van de familie.

Een van de belangrijkste dingen die je daarom moet hebben is een noodplan. Schrijf ook je gegevens op de Verklaring ‘Stop Dwang’. Deze verklaring geef je aan een vertrouwenspersoon of hulpverlener.

Bij een vertrouwenspersoon kun je denken aan je mentor, leraar of vriend(in). De vertrouwenspersoon kan je steunen in alles wat je doet. Maar wanneer er voor hem of haar mogelijk risico’s zijn, kun je beter een professionele hulpverlener in vertrouwen nemen.

Als jij niet terugkomt op de afgesproken tijd, kan de vertrouwenspersoon of hulpverlener de informatie aan de politie geven en kunnen de mogelijkheden voor actie of hulp worden onderzocht.

Besef wel dat de hulpverlening en politie je beter kunnen helpen als je in Nederland bent. Als je eenmaal in het buitenland bent, is het heel moeilijk en soms zelfs onmogelijk om je te helpen en terug te keren. Zeker als je minderjarig bent en meerdere nationaliteiten hebt, zijn er weinig mogelijkheden. Zorg er voor dat je in dat geval in Nederland blijft!

Als je niet onder de reis uit kunt komen en je hebt geen tijd meer voor een noodplan, aarzel dan niet en bel 112!